Inlägg av Jokerman ll lör 30 mar 2024, 14:22

Forza Piteå!!! Img_1214

Nu är LF Arenas konstgräs snöfritt. 53 personer hjälpte till att skotta av planen under lördagsförmiddagen. "Det går inte att sätta ord på engagemanget hos alla de här människorna, man blir rörd", säger PIF dams klubbchef Emelie Lövgren.

För att få bukt med snön gick både PIF dam och PIF herr gemensamt ut i sina kanaler och vädjade allmänheten om hjälp. Och uppslutningen blev förträfflig.

– Vi fick ihop till 53 personer som dykt upp på LF Arena i dag. De har skottat och jobbat stenhårt, säger Emelie Lövgren.

När Sporten träffar henne på LF Arena är det lunchtid och planen är helt framskottad. Därmed väntas planen vara spelbar när Piteå möter Rosengård i semifinal i Svenska Cupen i dag.

– Stödet och supporten som både PIF dam och PIF herr haft i dag är helt otrolig. Det går inte att sätta ord på engagemanget hos alla de här människorna, man blir helt rörd, säger Emelie Lövgren och fortsätter:

– För en stund sedan var det folk som hörde av sig och var på väg från Norrfjärden in till LF Arena för att man är redo att hjälpa till. Det är helt fantastiskt och går inte att beskriva.

PIF Dam vann med 3-2 efter förlängning och är i final i Svenska Cupen. Smile
Möter segraren av HIF-BK Häcken på bortaplan.

Inlägg av Jokerman ll lör 30 mar 2024, 18:50

Allmänheten tog fram snöskyfflarna för att rädda matchen.

Piteå tackade genom att för första gången ta sig till final i svenska cupen.

Hemma mot Rosengård vände man ett tvåmålsunderläge till seger, 3–2 efter förlängning.

Vårsolen värmde de södra delarna av Sverige på påskafton. I Norrbotten var det som en annan värld.

Med bara timmar kvar till avspark i cupsemifinalen mellan Piteå och Rosengård vräkte snön ner, och hemmalaget tvingades be allmänheten om hjälp för att få bort det två decimeter tjocka snölagret från fotbollsplanen.

”Hjältar, vi behöver er hjälp! Vi uppmanar alla som har möjlighet att komma till LF arena och hjälpa till att skotta av planen”, skrev Piteå på Instagram.

I utbyte erbjöd man gratis inträde till semifinalen, liksom till herrarnas seriepremiär i division 1 på påskdagen, och på mindre än två timmar var planen snöfri.

Piteåspelarna tackade för hjälpen genom att för första gången ta laget till final i svenska cupen.

Men det började illa.

Rosengård rivstartade och redan efter drygt elva minuter var Olivia Holdt tvåmålsskytt. Danskan nickade in 1–0 på landsmaninnan Sofie Bredgaards inlägg i den åttonde minuten och bara kort därefter styrde hon in Ria Ölings inlägg på volley till 2–0.

Men Olivia Holm nickade in reduceringen på hörna i slutet av den första halvleken, och med mindre än tio minuter kvar att spela kom kvitteringen. På en ny fast situation, frispark den här gången, nådde Josefin Johansson högst och satte 2–2 med huvudet.

Matchen gick till förlängning, som såg ut att bli mållös.

Då, i den 120:e minuten, snodde Saga Swedman åt sig bollen högt upp på Rosengårds planhalva, rusade in i straffområdet och placerade in segermålet, 3–2, som skickade Piteå till klubbens första cupfinal.

Det var Swedmans första mål i Piteåtröjan.
– Det var inte dåligt. Jag tänkte före matchen att det hade varit kul att få avgöra och göra första målet, och nu blev det så, säger Swedman i Aftonbladets sändning.

I finalen den 1 maj väntar Hammarby eller Häcken, som möts i den andra semifinalen på påskdagen.